Internationell konferens visar hur Östersjön kan räddas

I slutet av maj arrangerades en stor öppen konferens på temat Ekologiska kretsloppssamhällen, där man visade hur vi kan rädda Östersjön. Det handlar i grunden om att satsa på ekologiska kretsloppsjordbruk, men också att knyta ihop det med livsmedelsförädlingen, konsumenterna och politiken. Bakom konferensen stod EU-projektet BERAS Implementation, Södertälje Kommun och Södertörns Högskola.

Bland de medverkande på konferensen fanns professor Johan Rockström, bland annat uppmärksammad för forskningsarbetet Planetens gränser, där flera forskare har tagit fram gränsvärden för hur mycket miljöpåverkan planeten klarar av. Andra medverkande var Partik Holden som idag etablerar den nya organisationen Sustainable Food Trust, Anders Lago, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Moira von Wright, rektor vid Södertörns högskola, Johan Ununger, VD på Saltå Kvarn, tidigare jordbruksminister Annika Åhnberg (moderater för konferensen) samt Jostein Hertwig och Artur Granstedt från BERAS Implementation.

Bakgrunden till konferensen är det tidigare forskningsarbetet inom BERAS (Baltic Ecological Recycling Agriculture and Society) som baserades på dokumentation och utvärdering ett 50-tal ekologiska gårdar i länderna runt Östersjön. Det visade bland annat att det är möjligt att genom omställning till ekologiska kretsloppsjordbruk mer än halvera jordbrukets överskott av kväve och fosfor, som idag orsakar övergödning av Östersjön och andra hav.

Ekologiska kretsloppsjordbruk har både spannmålsodling och djurhållning. Här har man inte mer djur än vad som motsvarar den egna foderproduktionen. Man skapar på så sätt ett balanserat kretslopp av näringsämnen med små förluster. Problemet idag är att detta kretsloppet är brutet genom att jordbruken på olika håll i landet är för ensidigt inriktade på antingen spannmål eller djurhållning. Man tillför stora mängder konstgödsel till spannmålsgårdarna. Fyra femtedelar av spannmålen blir sedan djurfoder som används på de specialiserade djurgårdarna, som har mycket mer djur än vad den egna foderproduktionen motsvarar. Inköpta och importerade fodermedel blir här till stora gödsel- och näringsämnesöverskott, vars innehåll av kväve och fosfor i slutändan belastar havet.

BERAS Implementation är en fortsättning på forskningsprojektet BERAS och har nu mer inriktning på att genomföra det som forskningen visat. Hela arbetet omfattar 25 partners från 10 länder, 34 associerade partners och stöds av ministerier, finansiella institutioner och miljöorganisationer.

– Vårt mål är att få igång en omställningsprocess i hela jordbruket med allt fler ekologiska kretsloppsjordbruk. Men det handlar också om att visa hur man skapar förutsättningar för detta i livsmedelsförädlingen, genom konsumenternas efterfrågan och genom mer långsiktigt hållbara politiska spelregler, säger docent Artur Granstedt, som är koordinator för projektet.

– Vi har visat att det är möjligt att åstadkomma ett mer hållbart jordbruk. Det går att beställa det jordbruk man vill ha. Ytterst är det upp till konsumenterna och politikerna.

BERAS Implementation ska genom att ställa om ett representativt urval av konventionella gårdar i samtliga 10 Östersjöländer visa hur det här kan gå till. Man ska också i varje land etablera s.k. BERAS Implementation Centers som omfattar hela kedjan från jord till bord, dvs jordbruk, förädling och konsumentledet. Järna är ett av dessa center.