Pedagogisk olympiad för femteklassare

Waldorfskolornas Olympiad100 år efter den så kallade Solskensolympiaden på Stockholms stadion blir den klassiska idrottsarenan platsen för en ny ”olympiad” för nordiska Waldorfskolor. Det hela är bland annat en del i femteklassarnas studieplan.

Det är Kristofferskolan som hyrt hela Olympiastadion och bjudit in Nordens waldorfskolors femteklassare till ett alldeles eget OS i miniformat den 14-15 maj.

– På en waldorfskola ingår det i kursplanen för årskurs fem att läsa om antikens Grekland. Så vad passar bättre än att bjuda in till ett mini-OS i antikens anda? säger Anna Ljungkvist, lärare på Kristofferskolan.

Tävlingarna inleds med att deltagare, precis som i ett vanligt OS, springer med den olympiska elden från ”OS-byn” på Kristofferskolan i Bromma, längs med Norr Mälarstrand, genom city och ut till stadion. Sedan blir det tävlingar i klassiska olympiska grenar som spjut, löpning och brottning.

Hela skolan kommer vara involverad. De äldre eleverna kommer att agera funktionärer under tävlingarna, smida medaljerna med skolans smed, och även skriva en egen ”OS-hymn”.

Det antika idealet handlar till stor del om ”människa känn dig själv”. Genom den här mini-olympiaden är tanken också att eleverna får chans att utmana sig själva och se sina möjligheter på sin väg mot vuxenlivet.