Nya ljust & fräscht är grönt och hållbart

Daniel Hörberg Björklind från Skillebyholms Yrkeshögskola tar emot priset Årets idéträdgård
Att odla är ett mänskligt behov som alla kan få utlopp för oavsett hur man bor. På mässan Nordiska Trädgårdar nyligen lyfte Skillebyholms Yrkeshögskola in odlingen rakt in i vardagsrummet på ett modernt och spektakulärt sätt.

Under rubriken Orsak och verkan – vårt vardagsrum, byggde skolans trädgårdsmästarstudenter upp en monter som vände upp och ner på odlingsbegreppet. Det väckte stort intresse och besökarna röstade fram montern till priset Årets idéträdgård 2012. Studenterna presenterade ett ljust, fräscht och modernt vardagsrum med en mängd kreativa och oväntade odlingsmöjligheter. Det blev något av en uppgradering till Ljust & fräscht 2.0, nu med gröna hållbarhetstankar omsatta i praktiken.

Skillebyholms Yrkeshögskola mässmonterMontern handlade inte i första hand om att ge praktiska odlingstips, utan mer om att inspirera människor att själva vara kreativa och bejaka sin lust att odla. I Skillebyholms vardagsrum fanns exempelvis odlingar i en bokhylla, i byrålådor och en platt-TV hade omvandlats till ett planteringsbord. Istället för soffbord fanns en lövkompost. Rödbetor odlades i djupa tallrikar och ärtskott växte upp i vinglas. En märkeshandväska hade blivit odlingskruka. Klöverodling ersatte sittdynor och på väggarna exponerades grönsaker istället för tapeter. Kanske inte alltid så praktiskt, men syftet var som sagt att inspirera på ett annat plan.

– Vi skruvade till idén för att göra budskapet påtagligt och för att på ett subtilt sätt skapa lust att odla och se möjligheter, berättar Daniel Hörberg Björklund som är utbildningsledare på Skillebyholms Yrkeshögskola.

Det här ovanliga vardagsrummet hade också djupare budskap och speglade en strävan efter en modern och samtidigt hållbar livsföring. Närodlat togs ett steg till, och blev jagodlat.

– När man själv håller på med egen odling så odlar man samtidigt också egna kunskaper och större ödmjukhet till naturen. Det här kan bli mer som en integrerad del av livet, dvs mer än bara en hobby.

– Alla har möjlighet att odla i liten skala, även i staden. Det blir på sätt och vis en motkraft mot att leva avskilt från naturen, köpa industrimat hos lågpriskedjor och inte veta var maten kommer ifrån. Vi måste tänka till och bry oss mer om de här frågorna.

Skillebyholms yrkesutbildning Trädgårdsmästare, ekologi och entreprenörskap är tvåårig och ger fördjupade kunskaper om ekologisk och biodynamisk odling, trädgårdsgestaltning och även kunskaper om entreprenörskap. Skolans värdegrund är att värna om människan, jorden, naturen, miljön och djuren samt att se till helheten. Studenterna kallar det kort och gott modernt sunt förnuft.