Jätteintresse för socialt ansvarstagande

När Weleda utlyste ett stipendium för hållbar utveckling, denna omgång på temat socialt ansvarstagande, strömmade det in ansökningar från 64 nya och pågående projekt. Alla av god kvalitet. Det visar att det finns både många möjligheter och en stark, utbredd vilja att arbeta ideellt med de här frågorna.

Vinnaren av Weledastipendiet blev projektet Dump Tees som arbetar med att förbättra livsvillkoren för unga pojkar som lever på en soptipp i Nicaraguas huvudstad Managua. Projektet startades av Patrik Appelquist och går ut på att tillsammans med ungdomarna designa och producera T-shirts som ger personliga historier om livet på soptippen. Till att börja med ska de säljas i Sverige. Man hoppas bland annat kunna samarbeta med någon butikskedja. Vinsterna ska till stor del gå tillbaka till projektet och företaget. Man är även öppna för att ta in andra investerare, gärna med kompetens inom klädbranschen och varumärkesbyggande. Ambitionen är att göra bra kläder med bra kvalitet, och skapa ett varumärke som står för något gott.

Patrik Appelquist

Patrik Appelquist

– Stipendiebeloppet på 20.000 kronor är mycket pengar här Nicaragua, som är Centralamerikas fattigaste land. Nu kan vi ta fram den första och kanske även den andra kollektionen. Målet är att starta egen produktion. Då kan vi anställa fler ungdomar så att de kommer bort från livet på soptippen, säger Patrik Appelquist.

– Det behövs värdiga jobb med värdig lön för att förändra livsmönstret för barnen på soptippen. Och utbildning. Problemet är att barnen redan i unga år blir en extra inkomstkälla för familjen. Då är det kört. Så har det varit här i fyra generationer. Barnen känner inte till något annat.

Enligt Patrik bor det cirka 3000 människor på soptippen, hälften av dem är under 18 år. De letar plast och annat och säljer för småpengar. De flesta av människorna här blir inte särskilt gamla.

Hur hamnade du där och varifrån fick du ditt intresse att hjälpa andra?

– För några år sedan var jag frustrerad över min karriär. Jag funderade på olika affärsidéer men det var något som fattades. Då tog jag reda på vad det är jag egentligen vill ha ut av mitt arbete och kom fram till tre saker: Jag vill hjälpa människor, gärna uppleva lite äventyr och jag måste få utvecklas i det jag gör. Lite senare startade jag en ideell förening för gatubarn i Latinamerika och sedan 10 måndader tillbaka är jag i Managua och arbetar med att hjälpa barnen på soptippen.

Juryn bakom Weledastipendiet består av fem personer, bland andra samhällsentreprenören Carlos Rojas och Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård, samt representanter från Weleda. ”Den sjätte jurymedlemmen” bestod av alla intresserade som ”gillade” de olika bidragen på nätet.

De 64 olika bidragen har stor bredd och är värmande läsning för alla som blir glada av att se att det finns massor av människor, idéer och kraft redo att hjälpa andra och bidra till ett bra samhälle.

– Vi är glatt överraskade över hur många projekt som ansökte och att projekten har så stor potential. Själva stipendiesumman är inte så jättestor, så det är uppenbart att projekten bygger på stort engagemang, vilket är mycket roligt att se. Många av de fina projekt som inte fick stipendiet är bärkraftiga i sig själva, säger Emma Bergqvist, nordisk marknadschef på Weleda.

Varför gör Weleda det här?

– Det hänger ihop med vad vi arbetar med, vilket är så mycket mer än bara själva hudvårdsprodukterna. Vi arbetar mycket med hälsa, miljö och socialt ansvarstagande. Vi vill öka det ekologiska och se till att de som arbetar för oss runt om i världen har trygga och bra villkor. Och vi vill inte minst ge folk tillgång till bra hudvårdsprodukter som är naturliga och utan skadliga eller tvivelaktiga ämnen.

Patrik Appelquist bloggar på Gatubarn.nu och Twittrar på @P_Appelquist.